Vítejte v Tauplitz

Obec Tauplitz leží na začátku dlouhého a poměrně širokého údolí táhnoucího se až k Bad Aussee. 

Více informací o Tauplitz naleznete i na oficiálním webu www.dietauplitz.com

Letní aktivity

Během letních měsíců se region Taulitz – Bad Mitterndorf mění na ráj pěší a cykloturistiky. Region nabízí trasy všech obtížností od naprosto jednoduchých vhodných pro rodiny s dětmi (i s kočárky) až po extrémně náročné. Vyhlášené jsou zejména trasy na náhorní plošině Tauplitzalm přístupné lanovkou z Tauplitz nebo po horské silnici Alpenstrasse. Na této trase navštívíte 6 horských jezer: Krallersee, Grosssee, Märchensee, Tauplitzsee, Steirersee, Schwarzersee. V letních měsících je možné se zde i vykoupat, ale to doporučujeme jen otužilejším jedincům. Přesto jsou jezera naprostým skvostem, který stojí za to vidět.

Zkušeným turistům lze doporučit např. výstup na Grimming. 

Pro milovníky cykloturistiky není nabídka o nic chudší. Stejně jako u pěší turistiky je možné využít desítek cyklotras různých náročností. K nejznámějším a nejvyhledávanějším patří cyklotrasa Salzkammergut Radweg, která je dlouhá 47 km a kde navštívíte například zámek Trautenfels v Ennstal, chráněnou krajinnou oblast Ödensee se stejnojmenným jezerem, uvidíte také rašeliniště Laasen, nebo národní oblast Blaa-Alm v Altausee. Obdobou je rodinná cyklostezka vycházející z údolí Gastein, která je dlouhá 70 km a navazuje na další cyklostezku Tauern. Pokud je však vaším zájmem trochu odvážnější a nespoutaná jízda v horském prostředí, tak doporučujeme navštívit středisko Hochkoenig, kam je možné nechat se vyvést lanovkami. Zde se nachází cyklistický Bikepark Leogang aneb ráj freeride sjezdu a skoků. Možnosti cyklostezek jsou zde téměř neomezené. Vždy je možné využít navazujících spojovacích cest a připravit si vlastní plán trasy, nebo kdykoliv váš výlet změnit.

Protože aktivní dovolená by měla být vždy vyvážena kvalitním odpočinkem, doporučujeme navštívit městečko Bad Mitterndorf, které je od Tauplitz vzdálené cca 8 km a kde se nachází místní termální prameny – lázně Grimming Therme. Horké prameny si můžete užít v krytých nebo venkovních bazénech a později vše zakončit zábalem z léčivého bahna a wellnessem.

Pokud během vaší dovolené zatoužíte po trochu větším kulturním vyžití, tak i takové možnosti se zde nabízejí. Městečko Bad Aussee je hlavním centrem oblasti Ausseerland a celkově funguje jako kulturní a nákupní centrum regionu. Najdete zde řadu obchodů, restaurací, kaváren, ale i golfové hřiště, nebo nedávno postavené termální lázně Narzissenbad. Zde se také každoročně pořádá stejnojmenná slavnost květin. Zajímavostí celého města je pak most Mercedesbrücke, jehož tvar je spojen se znakem automobilové značka Mercedes.

Zimní aktivity

Sjezdové lyžování

Lyžařská oblast Schneebärenland sdružuje 5 lyžařských středisek. Zakoupený skipas můžete využít i v následujících střediscích.

Die Tauplitz

Středisko ležící v bezprostřední blízkosti apartmánového domu Kulmhof se rozkládá v nadmořské výšce 900 až 2 000 m.n.m. Sedačková lanovka je vzdálena 700 m a zdarma Vás k ní dopraví Skibus. Lyžařské středisko nabízí více než 40 km upravených sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Na své si zde přijdou i milovníci sáňkování, freeridového lyžování, či běžkaři. Příhodné klima zajišťuje dostatek sněhu až do pozdního jara. Středisko nabízí příjemné lyžování bez front a za velice příznivou cenu.

Riesneralm

Středisko Riesneralm je vzdáleno 28 km a nabízí 30 km upravených sjezdovek, nejdelší z nich je dlouhá 7km. Sjezdovky obsluhují tři sedačkové lanovky. Najdete zde přehledné carvingové sjezdovky, závodní černou sjezdovku, ale také freeridový les na odvrácené straně hory. Kochat nádherou rakouských Alp se můžete z vyhlídkové plošiny.

Planneralm

Středisko Planneralm se nachází v nejvýše položené vesnici ve Štýrsku (1 600- 2 200 m.n.m.) a je vzdáleno pouhých 16 km. Díky své poloze je zde dostatek sněhu, a to i bez použití sněžných děl. Středisko nabízí 16 km sjezdovek a šest vleků. Fanoušci snowboardingu se vyřádí v freestyleparku.

Loser

Menší lyžařské středisko je vzdáleno 19 km. Nabízí 33 km příjemných sjezdovek v nadmořské výšce 800–1 800 m. Středisko je určeno jak pro rodiny s dětmi, tak i pro náročnější lyžaře. Na své si zde rozhodně přijdou i milovníci freeridu, jelikož volné terény jsou přístupné od lanovky. Panenské svahy nabízejí jízdu v hlubokém sněhu a boulích. Pro běžkaře jsou zde připraveny desítky upravených stop, na kterých trénovala i Kateřina Neumannová.

Kaiserau

Malé lyžařské středisko vzdálené 45 km je určeno především pro rodiny s dětmi a začátečníky. Jsou zde příhodné podmínky pro výuku lyžování i snowboardingu.

Běžkování

Milovníci klasického lyžování mohou využít více než 219 km upravených běžeckých tras. Malebný kraj Ausseerland má čtyři krásné oblasti běžeckého lyžování:

TAUPLITZ A TAUPLITZALM

v nadmořské výšce 850 – 1.650 m. Trasy v nižších polohách kolem střediska jsou velmi pestré, vhodné pro požitkáře – byly vybudovány na slunné plošině s nádherným výhledem na Grimming. Na vysokohorské běžecké trase se stálým dostatkem sněhu trénují mistři světa a olympijští vítězové.

ALTAUSSEE

Altaussee se rozkládá v nadmořské výšce 730 – 910 m. Nejlákavější běžecká trasa je Blaa-Alm, jde o 13 km dlouhý okruh pro klasickou i bruslařskou techniku. Místní běžecká trasa Fischerer Feldern je osvětlená (1 km).

BAD AUSSEE

leží v těsném sousedství v nadmořské výšce 659 – 700 m a nabízí Panoramatickou trasu (16 km) a Sluneční trasu (10 km). Z obou je nádherný výhled na Dachstein a Loser.

BAD MITTERNDORF A PICHL-KAINISCH

v nadmořské výšce 780 – 820 m. Zde vedou krásné běžecké trasy přes krajinu rašelinišť od jezera Ödensee až do střediska Bad Mittendorf a ke Kulmu, kde stojí největší přírodní skokanský můstek na světě. Sportovní běžecká trasa je 86 km dlouhá, z toho je 70 km uzpůsobeno i pro bruslařský styl.

Pokud má návštěvník potřebu lyžování ve velkém lyžařském areálu se stovkami kilometrů sjezdovek, pak autem za pouhých 30 min. je možné dojet do vyhlášeného střediska Schladming